Hongerstaker balanceert op randje van dood

Een Koerdische asielzoeker in Nijverdal balanceert op dit moment op het randje van de dood. De man heeft sinds 24 mei niets meer gegeten en sinds vrijdag drinkt de man ook niets meer. Met deze actie wilt de man een verblijfsvergunning afdwingen omdat hij nog geen verblijfsstatus heeft gekregen.

De Immigratie -en Naturalisatie dienst (IND) noemt de situatie waarin de man verkeerd "zorgwekkend". Minister-president Kok en staatssecretaris Kalsbeek (Justitie) hebben zich zondag telefonisch op de hoogte laten stellen van de situatie van de wanhopige Koerd.

Volgens een woordvoerder van de IND kan men alleen maar op de man inpraten om de hongerstaking te beŽindigen. "Het heeft geen zin om via deze weg een verblijfsstatus af te dwingen. De man heeft de procedure doorlopen en krijgt van de rechter geen status. Hij is zelf primair verantwoordelijk voor zijn leven." Aldus de woordvoerder.

De Koerdische man wordt op dit moment omringd door een vertrouwensarts en het personeel van de gemeente, vluchtelingenwerk en de IND. Inmiddels heeft de man voor de tweede keer een asielstatus aangevraagd.