[WK] Uitslag Spanje - Ierland

WK 2002 (Zuid-Korea en Japan)De achtste finalewedstrijd tussen Spanje en Ierland is na strafschoppen door Spanje gewonnen. Na 90 minuten stond het 1-1. In de strafschoppenserie won Spanje met 3-2. In de kwartfinale zal het uitkomen tegen de winnaar van Italië - Zuid-Korea.

Wedstrijdverslag
In de eerste helft was Spanje heer en meester. Ze waren zeer zuinig met balverlies en hun combinaties liepen soepel. Het enige probleem was dat Raul en Morientes te vaak, en af en toe onterecht, afgevlagd werden voor buitenspel. Bij de Ieren liep de aanval niet goed, want de Spaanse verdediging stond als een huis. Al na 8 minuten scoorde Morientes uit een voorzet, waarbij hij Given kansloos liet.

Het leek een makkelijke overwinning voor Spanje te worden, maar de bevrijdende treffer bleef uit. Een doelpunt van Luis Enrique werd afgekeurd vanwege buitenspel en een grote kans voor Morientes werd ten onrechte afgevlagd. Een kans voor Ierland was er via Robbie Keane, maar door een lastige stuit schoot hij over.

In de tweede helft wisselde Camacho zijn hele aanval, die overigens maar uit twee man bestond. Door de meer verdedigende instelling van Spanje draaide de wedstrijd totaal om. Ierland hunkerde naar de gelijkmaker en vocht door. In de 61e minuut kreeg het een penalty, doordat Damien Duff na het uitgestoken been van Juanfran op de grond ging liggen. Volkomen onterecht wees Anders Frisk naar de stip. Iker Casillas stopte het penalty van Ian Harte echter.

Spanje, dat ook een tweede goal wegens buitenspel afgekeurd zag worden, speelde alleen maar voor het behouden van de voorsprong. In de 90e minuut, ze lijken er een traditie van te maken, maakte Ierland gelijk. Casillas hield Spanje nog op voorsprong met onder andere een katachtige redding. Maar hij kon de tweede Ierse penalty niet keren. Hierro hield Quinn opzichtig vast, waarop Keane de penalty dus wél wist te benutten.

In de verlenging kwamen beide teams niet tot scoren. Gedeeltelijk omdat Spanje geen aanval meer over had en ook omdat Ierland het totale offensief niet beloond zag worden.

Het duel eindigde in penalty's. Ierland, dat de hele wedstrijd zo hard gewerkt had om te winnen, verspeelde hierin alle kansen. Keane en Hierro begonnen allebei met een benutte penalty, maar vervolgens schoot Matt Holland recht op de lat. Ex-Feyenoorder Connoly en Kevin Kilbane zagen daarna allebei hun slappe inzet gekeerd worden. Ondanks het feit dat Valeron en Juanfran nog naast schoten, besliste Mendieta met de laatste penalty de wedstrijd in het voordeel van Spanje.