Turkse Milli Grs uit kritiek op het Westen

De Turkse islamitische beweging Milli Grs (Nationale Visie) heeft gisteren op haar Europese bijeenkomst in Arnhem felle kritiek geuit op het Westen. Ruim 20.000 aanwezigen werden toegesproken door N. Erbakan, oud-premier en leider van de verboden Turkse Welzijnspartij.

Erkaban hield zijn gehoor voor dat het Westen na de val van de muur een nieuwe vijand heeft gevonden in de islam. Volgens hem moet dat het bestaansrecht van de NAVO kennelijk opnieuw bevestigen. Volgens Erbakan moet de Amerikaanse president Bush zich meer bezig houden met het creren van vrede in de wereld , dan met ''het bedenken welk volgend islamitisch land hij wil gaan bombarderen''.

''Met hoofd en hart in Turkije''

Erbakan zei verder tot de aanwezigen dat ze weliswaar hier wonen, maar met hun hoofd en hart in hun land Turkije zijn: ,,En zo hoort het ook''.

Een neef van N. Erkaban, M. Erkaban, de voorzitter van Milli Grs in Europa zei in zijn toespraak: ,,Duitsland terroriseert en criminaliseert Milli Grs. Dat moet ophouden, wij zijn geen criminelen.''

Duitsland houdt de activiteiten van Milli Grs scherp in de gaten en overweegt een verbod van de beweging. De beweging heeft nauwe banden met de in Turkije verboden islamitische Welzijnspartij van Erbakan. Die heeft in Turkije een verbod gekregen op het bedrijven van politiek wegens fundamentalistische uitspraken. Ook in Nederland is kritiek op het nationalistische karakter van de organisatie, dat een integratie in de Nederlandse samenleving in de weg zou staan.

Volgens Milli Grs zelf zijn ze erop gericht om langs democratische weg islamisering van de Turkse staat en samenleving te bewerkstelligen. Naar eigen zeggen heeft Milli Grs in Nederland een aanhang van 40.000 personen. Ruim 32.000 daarvan moeten als sympathisanten beschouwd worden.