Nieuw virus infecteert JPEG-afbeeldingen

Er is een nieuw virus, dat plaatjes in JPEG-formaat kan infecteren. De maker stuurde het virus, W32/Perrun, donderdagochtend naar het antivirusbedrijf McAfee. Het virus was niet bedoeld om daadwerkelijk schade aan te richten, maar meer om potentiële gevaren aan te tonen.

Volgens McAfee is het de eerste keer dat er een virus opduikt dat JPEG-bestanden kan infecteren. Het virus is nog niet 'in het wild' gesignaleerd, maar kenners vrezen dat Perrun zal worden gebruikt door virusschrijvers om met eigen varianten te komen die wel schadelijk zijn.

Perrun bestaat uit twee componenten. Allereerst moet een slachtoffer een uitvoerbaar bestand downloaden, dat bijvoorbeeld per e-mail kan worden verstuurd. Wanneer het slachtoffer dit schadelijke bestand uitvoert, treed Perrun in werking. De eerste JPEG-afbeelding die na de activering van het virus wordt aangeklikt, wordt besmet. Zonder dat de gebruiker het merkt, wordt er een code in het plaatje opgenomen. Tot slot zoekt het virus ook naar andere plaatjes in dezelfde directory om deze ook te besmetten.

Vincent Gullotto van McAfee zegt dat Perrun niet veel meer doet dan andere plaatjes infecteren, maar dat toekomstige varianten wel veel ergere dingen kunnen doen, zoals bijvoorbeeld het installeren van Trojaanse paarden, die de computer openzet voor aanvallers. Ook denkt hij aan varianten die andere typen bestanden aanpakken, zoals bijvoorbeeld tekst- of muziekbestanden.

Niet alleen de gebruikers zullen in de toekomst dus nog beter moeten gaan opletten. Voor de makers van de anti-virussoftware betekent een eventuele doorbraak van Perrun-achtige virussen een radicale koerswijziging. Volgens Gullotto moet de bestaande software dan namelijk volledig worden herschreven. Als de software namelijk ook plaatjes, tekstbestanden en mp3's moet gaan scannen op virussen, maakt dat de computersystemen flink trager.