Duitse mark weer in trek

Darkness had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Steeds meer Duitse winkeliers zijn bereid om de D-mark opnieuw als betaalmiddel te accepteren. Vooral in het noordwesten van Duitsland is dit het geval.

Het begon toen de HAKA winkelketen een tweedaagse stunt startte, waarbij de Duitse Mark weer als betaalmiddel werd geaccepteerd. Prompt leverde het een omzetstijging op van 15 procent.

Het idee achter de actie is de groeiende onvrede over het imago van de Euro in Duitsland. Sceptisch wordt de munt al 'Teuro' genoemd, omdat volgens de Duitsers prijsstijgingen het gevolg zijn van de invoering van de Euro.

De winkelketen denkt dat er nog veel mensen zijn die D-marken hebben verstopt in een oude sok onder het bed. HAKA mikt daarom ook vooral op de Nederlandse toeristen die van de 2 daagse actie gretig gebruik maakten.

De Duitse Bundesbank ziet geen problemen. Consumenten kunnen gerust hun marken inwisselen bij de Duitse centrale bank, maar ook bij winkeliers die de oude munt accepteren.
Ondernemers op andere plaatsen in Duitsland hebben er echter meer moeite mee. Zij zien de actie als concurrentievervalsing.