Wim Kok onverwacht naar Srebrenica

Demissionair premier Kok is vandaag begonnen aan een onverwacht driedaags bezoek aan Bosnië, waarbij hij ook naar Srebrenica zal gaan. Kok zegt dat zijn onverwachte bezoek niet bedoeld is om spijt te betuigen aan de overlevenden van de voormalige moslimenclave.

Kok wil wel graag hulp bieden bij het opbouwen van een toekomst samen met de nabestaanden van het drama rond de val van Srebrenica. Twee maanden geleden trad het kabinet af, vanwege het NIOD-rapport over Srebrenica. Kort daarna zei Kok nog als premier naar de voormalige moslimenclave te willen gaan.

Waardering

De gehele Tweede Kamer heeft zijn waardering uitgesproken voor het initiatief van de demissionaire premier. LPF-voorman Herben en CDA-leider Balkenende vinden het een goed initiatief van Kok. GroenLinks-leider Rosenmöller riep in het Kamerdebat, over het drama, Kok op te gaan. Hij vindt het "heel goed" dat het nu gebeurt. GroenLinks hoopt dat Kok namens Nederland excuses maakt aan de nabestaanden. Dat laatste zal Kok niet doen.

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft het bezoek van Kok geheim gehouden, omdat de premier het contact met de nabestaanden persoonlijk wilde houden en "niet door een woud van camera's heen" met mensen wilde praten.