'Prijsstop voor euro-misbruik'

Bedrijven die de invoering van de euro hebben aangegrepen om de prijzen fors te verhogen moeten volgens de Consumentenbond van overheidswege een prijsstop opgelegd krijgen. Het gaat om onder meer de horeca, cd-winkels, sportkantines en parkeerruimtes. De bond wil een brief schrijven met het verzoek aan de Tweede Kamer waar morgen het afrondende debat over de euro-introductie en de prijsverhogingen zal plaatsvinden.

De website van de belangenorganisatie toonde tot vorige maand een zwarte lijst van circa 300 bedrijven, maar "dat heeft schijnbaar niet geholpen", zegt Felix Cohen, directeur van de Consumentenbond. Dat het, ondanks de virtuele schandpaal, klachten bleef regenen is voor de bond reden om tot 1 januari 2003 een prijsstop te vragen voor die sectoren waar de prijzen 'onacceptabel hoog' zijn geworden.

Cohen: "In de periode van maart 2001 tot maart 2002 was de inflatie 3,6 procent. Het gaat ons om die sectoren die het dubbele in prijs zijn gestegen." De lijst met boosdoeners is groot: café (8,8% prijsstijging), parkeergeld (8,4%), cd's (7,2%), restaurant (6,2%), afhaalrestaurant/fast food (7,8%), bedrijfskantine (6,6%) en sportkantine (8,1%).

Hoewel het volgens Cohen moeilijk is onomstotelijk aan te tonen dat de exhorbitante prijsstijgingen samenhangen met de komst van de Europese munt, is er wel een ,,sterk vermoeden." Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bracht gisteren het bericht naar buiten dat de consument de werkelijke inflatie mogelijk overschat omdat de kosten van levensmiddelen de laatste anderhalf jaar met gemiddeld 7,5 procent zijn gestegen. De prijzen van huisvesting, gas, elektriciteit, benzine en auto's zijn volgens het CBS minder sterk gestegen of zelfs gedaald.