3x levenslang voor Playstationmoord

De drie mannen die verantwoordelijk zijn voor de zogenaamde "Playstationmoord", zijn allen veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

De drie schoten in november vorig jaar in Dordrecht de bejaardenverzorgster Wilma van Griensven (39), haar dochter Linda (16) en haar Turkse vriendje Ismael Yilmaz (17) dood. De daders wilden de man des huizes, die illegaal in computerspellen handelde, beroven. Deze wist echter op tijd te ontkomen. Een jong dochtertje hield zich slapende en ontsnapte zo aan de dood.

Tijdens de behandeling van de zaak twee weken geleden probeerden de drie de schuld voor de schoten naar elkaar te schuiven. De rechtbank vindt ze alle drie echter even schuldig aan de schietpartij. Moord achtte de rechtbank niet bewezen, omdat de mannen niet van tevoren hadden bedacht dat de mensen dood moesten. Maar dat zij de drie doodschoten om herkenning te voorkomen en zo hun vlucht vergemakkelijkten, geldt volgens de rechtbank weer als verzwarende omstandigheid.

Hoofdverdachte

Het Openbaar Ministerie ziet weliswaar de 34-jarige U. U. als hoofdverdachte, omdat die ruzie had gehad met de 35-jarige bewoner, maar vond ook dat de andere twee, R.M (20) en E.Z (29), volop hadden meegewerkt aan de beroving en de uiteindelijk schietpartij. De straf viel hoger uit dan de eis: Tegen de drie mannen was twee keer levenslang en één keer 20 jaar gevangenisstraf met tbs geëist.

Alleen E.Z kwam opdagen tijdens de uitspraak, die uit veiligheidsoverwegingen in een extra beveiligde zaal plaatsvond. E.Z zei twee weken geleden mee te hebben gedaan omdat hij geld nodig had voor een buikcorrectieoperatie van zijn vriendin. Uiteindelijk maakten de daders 15.000 gulden, sieraden en een spelcomputer buit bij de beroving.
De advocaten hebben onmiddelijk hoger beroep aangetekend.


=
NB: Levenslang is levenslang in Nederland, je kan alleen vrijkomen door een gratieverzoek. De hoogste straf in jaren is 20 jaar, dan kom je na zo'n 13 jaar vrij (na 2/3 van de straf).