Examenkandidaten Drachten gedupeerd

Talk2me had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ongeveer 75 leerlingen van een school in Drachten zijn bij hun examens slachtoffer geworden van fouten van hun school. De school maakte de fouten bij de havo-examens aardrijkskunde, Frans en economie en bij het vwo-examen scheikunde.

Bij het havo-examen aardrijkskunde deelde de school de verkeerde atlas uit. Bij de andere examens werd verzuimd om tekstcorrecties door te geven.

De rector van de school schat het aantal gedupeerden op 75. Twee of drie havo-leerlingen zouden zelfs bij alle drie de examens betrokken zijn. De school weet nog niet hoe het heeft kunnen gebeuren.

De leerlingen kunnen nu twee dingen doen: of ze accepteren de fouten en hopen op een goed cijfer, of ze doen de toets over, maar dan wordt dit examen ongeldig verklaard (ze behouden dan overigens wel het recht op een herkansing).

De school wil nu een speciale regeling treffen. Ook de ouders en scholieren vinden het niet acceptabel dat zij op deze manier gedupeerd zouden worden: 'Als zo'n fout landelijk op alle scholen gemaakt wordt, krijg je compensatie', zegt een leerling. Volgens hem moet dit ook het geval zijn als één school de fout in gaat.