Advocaat woedend bij mysterieuze rechtzaak

Tijdens de rechtzaak in Alkmaar tegen twee verdachten die verantwoordelijk worden gehouden voor de moord op een 16 jarig meisje uit Heiloo, vorig jaar september, stikte de raadsman van één van hen zowat van woede op de officier van justitie.

De boosheid van de advocaat Polderman kwam doordat officier van justitie C. de Jong ineens aanhouding van de zaak wil, omdat hij twijfelt of verdachte Issa S. minderjarig was op 13 september 2001, de dag van de moord. Polderman is advocaat van de broer van Issa S., de 19-jarige Ali S., en had zich het hele weekeinde afgezonderd om zich voor te bereiden op zijn pleidooi over het zo fataal afgelopen, mysterieuze familiedrama (het vermoorde meisje is de zus van de broers).

Mysterieus is de zaak zeker te noemen omdat eigenlijk niet eens vaststaat dat het vermoorde meisje, Aïcha S., wel echt de zus is van de gebroeders Issa en Ali. Het uit Koeweit afkomstige gezin dat in Heiloo in de asielopvang zit heeft geen geboortebewijzen voorhanden, en er is geen 100% zekerheid of alle verdachten wel tot één familie behoren. De reden voor de moord op het meisje zou een te vrije omgang met de buitenwereld zijn geweest, maar ook daarover is nog geen duidelijkheid.

PBC

In ieder geval wil officier van justitie De Jong uitstel, om het Pieter Baan Centrum (PBC) om aanvullend advies te vragen in de zaak van de jongste verdachte. Advocaat Polderman reageerde hierop woedend tegen de Alkmaarse rechtbank: ,,Ik vind de gang van zaken zeer verwerpelijk. Wat de officier hier heeft gedaan, kan echt niet. Het ergste is dat ik op geen enkele wijze mijn visie heb kunnen geven op de jongste gebeurtenissen. Meneer De Jong heeft zeker pas maandag het dossier ingezien. Terwijl mevrouw Kamphuis - de raadsvrouw van Issa - en ik al weken het rapport van het Pieter Baan Centrum (PBC) in huis hebben. Ik heb wél meteen een strafadvies voor minderjarigen voor Ali gevraagd.''

Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat Ali in ieder geval meerderjarig was ten tijde van de moord, en volgens het PBC in Utrecht is hij geheel toerekeningsvatbaar, dus loopt hij grote kans op een zéér langdurige gevangenisstraf.
Ondanks skeletonderzoek is de leeftijd van Issa S. niet definitief vast te stellen en moet hij op zijn woord worden geloofd dat hij is geboren op 11 juni 1984. Hetgeen betekent dat hij 17 was op de pleegdatum. Hij moet dus bij een minderjarigenrechtbank terecht staan. Mits hij geestelijk gezond wordt verklaard door het PBC én schuldig is, komt hij er met een paar jaar cel van af.

Advocaat De Jong wil er op aansturen dat mogelijk Issa S. zijn zusje de dodelijke messteken toediende en Ali S. haar slechts vasthield. Blijkt Issa S. toch 18 te zijn geweest op 13 september 2001, dan komen de zaak (de strafmaat) er heel anders uit te zien. Toch blijft de zaak tegen Issa S. achter gesloten deuren voor de kinderrechter gepland staan, zegt het OM.