Stuwdam in Syri? doorgebroken [update]

ZuPeRMaN, Talk2me, Lucasde3e, ChillyWilly en _BR_ hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het noorden van Syrië zijn vanavond na een dambreuk vier dorpen onder water gelopen. Over het aantal doden ontstaat grote onduidelijkheid. De Syrische autoriteiten maken melding van twee slachtoffers, terwijl het Syrische persbureau SANA spreekt over vele doden.

De stuwdam ligt in de rivier Orontes bij de stad Idlib. Dit is ongeveer 350 kilometer ten noorden van de Syrische hoofdstad Damascus. De dam werd in 1996 gebouwd om regenwater op te vangen.

Zestig miljoen kubieke meter water heeft zich inmiddels over het gebied verspreid. Het gebied zou van de wereld zijn afgesneden en de telefoonverbindingen zouden niet meer werken.

De Syrische televisie meldt dat de eerste scheuren in de dam dinsdagmiddag werden ontdekt. Volgens het Turkse persbureau Anatolië zou zich een explosie hebben voorgedaan, waarna de dam gedeeltelijk instortte.

De bevolking wordt naar hoger gelegen gebieden geëvacueerd. De Turkse overheid maakt zich zorgen. Zij verwacht namelijk een vloedgolf van de rivier in de provincie Hatay (waar de rivier in de Middellandse Zee uitmondt).