Opvoeden tegen verloedering

De overheid moet vaders stimuleren om minder te gaan werken teneinde de verloedering van de maatschappij tegen te gaan. Gebeurt dit niet, dan zal Nederland, net als de Verenigde Staten, geconfronteerd worden met een grote hoeveelheid nul-oudergezinnen waarin beide ouders full-time werken en daardoor het toezicht op hun kinderen verliezen. De kinderen, op hun beurt, zullen daardoor ten prooi vallen aan drugsgebruik en criminaliteit, zo stelt psycholoog Vincent Duindam.

Duindam, als onderzoeker verbonden aan de Universiteit Utrecht, geldt als autoriteit op het gebied van de betrokkenheid van vaders bij de opvoeding. Hij publiceerde verscheidene boeken over dit onderwerp.

Volgens de wetenschapper heeft de politiek de laatste jaren veel teveel de nadruk gelegd op arbeid. Hij ergert zich dan ook mateloos aan het beleid van de regering, dat erop geënt lijkt de dagindeling van ouders `zo efficiënt mogelijk in te richten'. Alle zorg moet uit handen gegeven worden, van de hond uitlaten tot het verjaardagsfeestje van het kind. ,,Tegenwoordig kun je je zoon of dochter 24 uur bij derden onderbrengen. Zelfs in de vakantie hoef je dankzij de zomeropvangkampen `geen last' van ze te hebben'', aldus Duindam, die pleit voor een terugkeer van vaders en moeders in de rol van ouder en opvoeder.