MoskeeŽn steunen oproep BVD

De islamitische gemeenschap heeft instemmend gereageerd op de oproep van de BVD aan de moslimgemeenschap in Nederland, om een dam op te werpen tegen de invloed van radicale elementen.

De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) liet vandaag in haar jaarverslag weten dat moslimextremisten in Nederland jongeren, vooral van Marokkaanse afkomst, recruteren voor de jihad.

Directeur H. Karacaer van de Turkse islamitische beweging Milli GŲrŁs zegt dat dit van moslims wel vereist dat ze een grotere bereidheid tot zelfkritiek krijgen. De neiging van veel islamitische organisaties om onwelgevallige zaken binnenskamers te houden, zorgt ervoor dat radicale elementen te weinig weerwerk krijgen, meent Karacaer.

"We moeten de hand in eigen boezem durven te steken. Het zelfreinigend vermogen van de moslimgemeenschap moet worden vergroot." De directeur van Milli GŲrŁs weet van de praktijken van extremistische moslims maar heeft in eigen kring nooit gehoord dat jongeren daadwerkelijk zijn benaderd om mee te doen met de jihad.

Ook andere islamitische voormannen lieten dergelijk geluiden horen: vice-voorzitter D. el-Boujoufi van de Marokkaanse moskee-organisatie Ummon zei dat als dat waar is, daar in de moskeeŽn en met de ouders serieus over gepraat moet worden om extremisten de wind uit de zeilen te nemen.