VVD wellicht toch samen met CDA en LPF

Stringer en Mass hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is toch bereid om mee te praten over de vorming van een meerderheidskabinet met het Christelijk Democratisch Appèl (CDA) en de Lijst Pim Fortuyn (LPF). Dat heeft fractieleider Zalm vanavond aan informateur Piet Hein Donner laten weten.

Vanaf morgen voert Donner afzonderlijke gesprekken met de fractievoorzitters van de drie partijen. De VVD-fractie vergaderde donderdagavond bijna 1 1/2 uur over de vraag of ze mee wilde praten over deelname aan een regeringscoalitie. Eerder deze dag had Zalm nog laten weten dat de VVD het liefst een minderheids kabinet zou zien van CDA en LPF dat op ,,constructieve steun'' van de VVD zou kunnen rekenen. Balkenende (CDA) en Herben (LPF) wezen een dergelijke variant echter resoluut van de hand.

VVD-leider Zalm verwacht echter wel dat de VVD veel van haar gedachtegoed via een combinatie met het CDA en de LPF moet kunnen binnen slepen, omdat het CDA en de LPF zo graag willen dat de liberalen meedoen. "Men wil ons hebben, dus ik kan heel stevig inzetten", aldus Zalm.