Nieuw kabinet moet bezuinigen

Het nieuwe kabinet zal de komende jaren miljarden euro's moeten bezuinigen. Gebeurt dit niet, dan is er geen extra geld beschikbaar voor de zorg of het onderwijs.

Topambtenaren van Financien, Economische en Sociale Zaken hebben aan informateur Donner geschreven dat een nieuw kabinet maar liefst vier miljard euro moeten bezuinigen om een financieringstekort te voorkomen. Zonder nader ingrijpen ontstaat er een financieringstekort van 0,8%, aldus het advies.

Vrijwel alle politieke partijen streven naar een overschot van zo'n 1%. Volgens de topambtenaren kan dat in 2006 alleen worden bereikt als er 6,5 tot 10,5 miljard euro wordt bezuinigd. Dan houdt men 2 tot 4 miljard over voor zorg, onderwijs en veiligheid.

Nederlandse Bank

Vandaag kwam De Nederlandse Bank (DNB) met een toelichting op het jaarverslag van de bank. DNB-president Wellink verklaarde dat aflossing van de staatsschuld de grootste prioriteit moet krijgen. Zonder een slinkende staatsschuld zal het welvaartsniveau in ons land en in de rest van Europa fors inzakken. Ook moet de politiek meer rekening moet houden met de toenemende vergrijzing in Nederland. Gebeurt dat niet, dan zal eveneens ons welvaartsniveau sterk dalen.

Wellink waarschuwde verder voor een verdere verslechtering van de Nederlandse concurrentiepositie. Hij pleit voor een forse correctie van prijzen en lonen.

Een en ander betekent dat informateur Donner zijn werk onder een slecht economisch gesternte moet doen. De groei staat zo goed als stil en de werkloosheid loopt weer op. De verkiezingen werden juist gedomineerd door nieuwe plannen voor zorg en onderwijs. Alleen Pim Fortuyn zei dat er voorlopig geen extra geld nodig was.