SP wil niet met LPF en CDA in coalitie

SP-leider Marijnissen sluit een coalitie van zijn partij met het CDA en de LPF uit. Marijnissen meent dat de negen zetels van zijn partij niet genoeg gewicht in de schaal leggen om de twee grote partijen naar links te kunnen trekken. Ook zijn de programmatische verschillen tussen de combinatie CDA en LPF en de SP volgens de socialistische fractievoorzitter te groot. Eerder wees Marijnissen deelname aan een dergelijke coalitie niet meteen van de hand.

Uit gesprekken van informateur Piet Hein Donner met de andere kleinere politieke partijen, blijkt dat het merendeel van die fracties de komende jaren kiest voor de oppositie.

GroenLinks

Want niet alleen Marijnissen van de SP, maar ook fractievoorzitter Paul Rosenmöller van GroenLinks bedankt voor een regering samen met het CDA en de LPF. Zijn partij is niet van plan om een rechtse coalitie aan een zetelmeerderheid te helpen.

D66-leider Thom de Graaf voelt ook niets voor deelname aan een rechtse regering. En ook de ChristenUnie ziet voor zichzelf een rol in de oppositie weggelegd. De fractievoorzitters van de SGP en Leefbaar Nederland zullen deze middag als laatste gepolst worden door informateur Donner.