Harde aanpak verzekeringsfraude

Mensen die rommelen met hun schadeclaim kunnen binnenkort rekenen op een harde aanpak van de verzekeraars. Onder het motto "alles of niets" zullen mensen de proberen een hogere vergoeding te claimen, voortaan het gehele bedrag aan hun neus voorbij zien gaan. Ook het bedrag waar ze recht op hebben.

"Fraude gaat ten koste van de goedwillende klanten, want die betalen mee aan de valse claims", aldus Hennie Zoontjes, woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars.
Het Verbond schat dat de totale waarde van ten onrechte uitgekeerde claims 400 miljoen euro beloopt. Op de zwarte lijst van de verzekeraars (het zogenoemde Fraude en Informatie Systeem Holland, FISH) staan meer dan 150.000 mensen die geprobeerd hebben de verzekering te tillen. Daarnaast beschikken 45 Nederlandse verzekeraars nog eens over een grijze lijst waarop tienduizenden personen staan waarvan de verzekeraars het sterke vermoeden hebben dat ze de zaak proberen te tillen.

Niet alleen de fraudegevoelige brand- en reisverzekeringen zullen de gevolgen van de hardere aanpak ondervinden. Ook in de zorgsector zou, bij een voorzichtige schatting van 1 procent misbruik, al 350 miljoen euro ten onrechte worden uitbetaald.