Vooruitblik op Nederlands door Nerd

Nerd schreef gisteren een stukje over zijn vooruitblik op de examens. Vandaag heeft hij Nederlands gedaan en nu kun je lezen hoe hij er gisteren tegenaan keek.
Efficient

Hmmm... morgenochtend is het zover. Mijn eerste eindexamen, Nederlands. Ik weet nog wel 6 jaar geleden in het begin van de brugklas, dat ik het met een vriend over mijn eindexamens had, wat toen nog verschrikkelijk ver weg leek. Tegen die tijd zouden we ons een maand lang opsluiten en totaal concentreren op de examens. Geen sociaal leven, niks meer. De examens leken de 2 belangrijkste weken uit ons leven.

De afgelopen 6 jaar ben ik ieder jaar met zesjes over gegaan. Mooi toch? Het hele jaar feesten en alleen de laatste maanden ietsjes meer doen. Alleen voor mijn examens zou ik wel serieus mijn best gaan doen heb ik tegen mijn ouders afgelopen zomervakantie gezegd. Nu is het dan echt zover, en wat heb ik tot nu toe voor de examens gedaan. Weinig tot niks, gewoon niks eigenlijk. Het hele jaar op school heb ik me bezig gehouden met alles behalve dan mijn schoolwerk. De stuntcommissie, gezellige tussenuren, lang in mijn bed blijven liggen en weer op tijd naar huis gaan omdat ik geen zin meer had in de laatste 2 uurtjes. Met als gevolg dat ik bij sommige lessen de les niet meer in kwam.

Maar wat maakte het uit? Mijn examens zou ik op zich wel gaan halen, want ik sta er gewoon voldoende voor. En een zesje is toch genoeg? Dan ga ik daarna lekker een jaar in mijn eentje naar Amerika. Genieten van het echte leven. Zelfstandig.

Maar de examens komen nu echt dichtbij, en ik vraag me toch weer af of ik niet wat meer had moeten doen. Ik denk dat ik die dag in de brugklas meer gespannen was voor de examens dan nu. Ik heb ook nog helemaal geen spanning of stress die ik had verwacht. Heb de afgelopen maand misschien wel meer gefeest dan de 2 maanden daarvoor. Maarja...zo is het leven.

En ik ben vast niet de enige. Ik ben blij dat ik de afgelopen jaren zonder veel moeite het VWO heb doorstaan, terwijl ik om me heen ook veel mensen zie ploeteren. Ik heb me dan altijd afgevraagd of die mensen niet gelukkiger zouden zijn als ze gewoon een niveau lager hadden gedaan? Dat ze dan meer tijd zouden overhouden om te feesten. Of als ze tevreden waren geweest met zesjes. Waarom harder werken dan nodig is?

Ik kreeg altijd het verwijt dat ik te lui was,

Ik ben niet lui, ik ben efficient.

Als jij examen hebt gedaan en je wilt een verslag daarvan op de FOK!frontpage zien verschijnen, stop je stukje dan in de Examensubmit.