Doorbraak in manipulatie videobeelden

Fonkmeistah had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wetenschappers van het befaamde Massachusetts Institute of Technology [MIT] hebben de eerste realistische videobeelden gemaakt waarop mensen te zien zijn waarvan hun uitspraken kunstmatig gemanipuleerd zijn zonder dat je het kunt zien. Zo hebben de onderzoekers hen als het ware de woorden in de mond gelegd.

Op groots opgezette persconferentie werden beelden gemaakt van een vrouw die enkele zinnen sprak voor een camera. Binnen vijf minuten sprak de vrouw totaal andere zinnen in hetzelfde filmpje, zonder dat de manipulatie te zien was. Ook zong ze ineens een Japans liedje, terwijl ze helemaal geen Japans spreekt...

De tijd dat videobeelden nog enige waarde als onomstotelijk bewijs hadden is dus voorbij. Volgens de onderzoekers is deze nieuwe techniek vooral bedoeld als special effect in films, zo zouden allang overleden filmsterren weer eens wat kunnen acteren.

Maar critici zijn doodsbang dat het een belangrijk propaganda-wapen wordt, het manipuleren van beelden zonder dat de kijker het ziet. Videobeelden van bijvoorbeeld Osama Bin Laden hebben een enorme impact op de wereldopinie.

Er is ťťn beperking: de techniek werkt alleen bij min of meer stilstaande personen zoals nieuwlezers e.d. en men moet de nieuwe audio zelf toevoegen. Op de site van The Boston Globe zijn er gemanipuleerde filmpjes te bekijken.