VVD wil niet meeregeren

lt_baseline, MartiniMeister, mellowmaniac en Mass hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Verkiezingen 2002De VVD voelt er weinig voor om te gaan meeregeren met het CDA en de LPF. Gerrit Zalm, de nieuwe fractievoorzitter van de partij, heeft dat vandaag in zijn advies aan de koningin medegedeeld. De VVD meent dat ze niet in een regering thuis hoort, net zo min als de overige Paarse partijen. Dat gevoel leeft volgens Zalm breed in de partij.

Mocht blijken dat zonder de VVD geen kabinet te formeren valt, dan zullen de liberalen zich op hun positie bezinnen. Maar eerst moet het CDA zelf maar eens zeggen wat het wil, meent Zalm. "Dat heeft het nog niet gedaan."

LPF

LPF fractievoorzitter Matt Herben zei na zijn bezoek aan Koningin Beatrix dat het CDA een ''ereschuld'' aan de bevolking heeft om de Lijst Pim Fortuyn op te nemen in een nieuwe regering.

Herben zei dat het CDA heeft meegelift met het succes van de Lijst Pim Fortuyn. Volgens hem is het belangrijk dat een informateur een vertrouwensbasis legt tussen het CDA, de VVD en zijn eigen LPF. Daarna kan er pas over onderhandelingspunten worden onderhandeld.

Herben liet weten geen bezwaar te hebben tegen een informateur van CDA-huize. Als voorbeeld noemde hij mr. J. Donner van de Raad van State.