Koningin ontvangt politieke adviezen

Verkiezingen 2002De Eerste-Kamervoorzitter en de vice-voorzitters van de Tweede Kamer en de Raad van State zijn vandaag naar Koningin Beatrix op Paleis Noordeinde gegaan om met haar de mogelijkheden van een nieuw kabinet te bespreken.

Voorzitter Braks van de Eerste Kamer (CDA), vice-voorzitter Weisglas van de Tweede Kamer (VVD), en Tjeenk Willink (PvdA) gingen na elkaar bij de Koningin langs.

De fractievoorzitters van de Tweede Kamer partijen maken morgen hun opwachting op het paleis. Op basis van de gesprekken wijst de koningin een informateur aan. Naar verwachting zal die uit CDA-hoek komen.

Mogelijkheden

Meest voor de hand ligt een CDA-VVD-LPF coalitie, maar de VVD zit op voorhand niet te wachten op regeringsdeelname. Volgens de kersverse VVD-fractievoorzitter Zalm moet het CDA eerst maar eens kleur bekennen, of ze links, danwel rechtsom willen. "De VVD sluit achter in de rij aan", aldus Zalm die niet op voorhand het CDA tegemoet wil treden.

Volgens politiekdeskundigen is de VVD ook een instabiele factor geworden na het forse verlies, omdat de partij wel eens middels een kabinetscrisis op vervroegde verkiezingen zou kunnen aansturen, om het verlies naar rechts toe weer goed te maken.

Een linkse coalitie met CDA-PvdA en GroenLinks is ook mogelijk, maar heeft maar een hele kleine meerderheid. Bovendien is het maar de vraag of de PvdA nog wil meeregeren na het verlies. Een linkse coalitie zou aangevuld kunnen worden met de SP. Nadeel is dat de stabiliteit bij een vier partijen coalitie afneemt. Bovendien zou het CDA dan wel erg naar links gaan hangen.

Andere opties zijn een zakenkabinet of een minderheidskabinet. Maar die liggen vooralsnog niet voor de hand.