Extreem-rechts mag demonstreren

Siertuin had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De extreem-rechtse Nederlandse Volksunie (NVU) mag zaterdag toch demonstreren in Harderwijk. Dat heeft de rechter in Zutphen bepaald. Volgens de rechter weegt de vrijheid van meningsuiting zwaarder dan het verweer van de burgermeester, die voor rellen vreest. Een demonstratie mag alleen afgelast worden bij bestuurlijke overmacht, en daarvan is geen sprake, aldus de rechter: Harderwijk heeft volgens hem genoeg politie achter de hand.

De demonstratie is een initiatief van het Comitee Kusters/Malcoci, dat banden heeft met de NVU (Kusters is aanvoerder van de NVU). Burgemeester De Groot van Harderwijk wilde de demonstratie aanvankelijk verbieden. Het Comitee Custers/Malcoci stapte daarop naar de rechter. De politie in Harderwijk is bang dat er zaterdag rellen uitbreken. Winkels en horecabedrijven zijn van plan hun deuren te sluiten.

De demonstratie zal gericht zijn tegen de criminalisering van nationalisten en het vermoorden van rechtse politici. De demonstratie wordt in Harderwijk gehouden omdat daar de verdachte van de moord op Pim Fortuyn vandaan komt.