De Hond: CDA wordt grootste partij

Verkiezingen 2002Maurice De Hond voorspelt een grote winst voor het CDA vandaag. De Hond zei dit vanochtend op Radio 1 na een eigen laatste onderzoek. Het CDA zal volgens hem zeker op 35 zetels, en misschien nog meer, uitkomen.

De Hond die de afgelopen week gewoon is blijven doorpeilen zegt dat de LPF de laatste dagen flink onder druk staat. Wanneer Fortuyn niet vermoord was geweest was volgens hem de LPF absoluut de grootste partij geworden, maar veel kiezers keren nu op het laatste moment terug naar de VVD, of wijken uit naar het CDA. De PvdA profiteert niet van de terugval van de LPF.

Volgens De Hond zal de VVD de tweede partij van het land worden, met de PvdA op de derde plaats, onder de 25 zetels. Voor de LPF ziet De Hond nu tussen de 18 en 22 zetels weggelegd.

De Hond vreest dat veel Fortuyn kiezers zich belazerd zullen voelen bij een tegenvallende uitslag van de LPF, waardoor de politieke instabiliteit langer aanhoudt. Toch zal volgens De Hond het effect op een regering met een LPF van 30- of 20 zetels hetzelfde zijn. Alleen zal bij een kleinere LPF de kans op vervroegde verkiezingen een stuk geringer zijn, omdat reguliere partijen dan niet veel te winnen hebben op het electoraat van de LPF.