Politici ontkennen beledigen Fortuyn

Ray_16v had ons via de newssubmit

Lijsttrekker Thom De Graaf van D'66 is kwaad op de aangifte wegens aanzetten tot haat die tegen hem is gedaan door de advocaten Gerard Spong en Oscar Hammerstein: ,,Volstrekt in strijd met de waarheid'' en ,,partijpolitieke smaad van de eerste orde'', zo meent De Graaf

,,De woorden die mij in de aanklacht ten laste worden gelegd heb ik gezegd noch geschreven'', zegt De Graaf die beweert alleen een passage uit het dagboek van Anne Frank te hebben aangehaald waarin zij spreekt over het rechtvaardigheidsgevoel van de Nederlanders dat nooit mag verwateren.

Volgens de aanklacht van Spong en Hammerstein zou De Graaf in reactie op het geruchtmakend Volkskrantinterview van Fortuyn hebben geciteerd uit het dagboek van Anne Frank met de opmerking dat hij haar adviseerde haar achterkamertje alvast voor onderduikers gereed te maken.

Marcel Van Dam

Ook Marcel van Dam ontkent de aanklachten. Volgens hem heeft hij Pim Fortuyn nooit met Eichmann vergeleken. Ook heeft hij tegen Fortuyn nooit het woord 'Untermensch' gebruikt.

Van Dam zegt Fortuyn in een column wel een onvervalste anti-islamiet te hebben genoemd en een buitengewoon minderwaardig mens. De journalist zegt geen spijt te hebben van zijn uitspraken. Volgens hem moeten columnisten harde taal kunnen gebruiken.

Oudkerk

Rob Oudkerk ontkent ook de hem ten laste gelegde zaken. Volgens de PvdA-wethouder van Amsterdam heeft hij nooit gezegd dat Fortuyn's ideeën aan Anton Mussert deden denken.

Van Dam, Oudkerk en De Graaf zeggen dat het Spong en Hammerstein zou sieren als ze hun valse aanklacht intrekken.

Journalisten

Buiten Van Dam werden de journalisten Peter Storm (De Socialist), Matty Verkamman (Trouw) en de redactie van NRC Handelsblad aangeklaagd. Storm noemde Fortuyn een fascistisch kopstuk, en Verkamman noemde Fortuyn een combinatie van Himmler en Hitler Ze schreef tevens: "Jij leeft van haat en daarom hoop ik dat je in die dark room van je zo gauw mogelijk aids krijgt". Voor dat laatste citaat had Trouw indertijd al zijn excuses aangeboden.

Het NRC moet ondermeer worden vervolgd vanwege een commentaar op de dag van Fortuyns dood waarin wordt gezegd 'dat we ons hier de xenofoben en racisten van het lijf wensen te houden'