Lijken vergaan niet

saxxer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De gemeente Valkenburg zit met een probleem, de stoffelijke overschotten op de begraafplaats aan de Cauberg in Valkenburg vergaan te langzaam. Het gaat dan vooral om de lichamen die in de honderden steekgraven, in de mergelwand van de Cauberg, zijn bijgezet.

In het totaal gaat het om drie boven elkaar gelegen galerijen met enkele honderden graven. Aangezien deze begraafplaats enorm in de belangstelling staat wil de gemeente graag een vierde galerij aanbrengen met zo'n 180 graven. Alleen de eerste galerij is echt uit mergel gehouwen de andere galerijen zijn gemaakt uit prefab betonnen elementen. Na onderzoek bleek dat er sprake was bij de laatste twee galerijen dat er betonrot was. Deze graven dienen dus opgeknapt te worden voordat de nieuwe galerij aangelegd kan worden

Bij hetzelfde onderzoek bleek ook dat de lijken, met name in de betonnen graven, nauwelijks vergaan. De woordvoerder van de gemeente verklaart dat sommige lichamen na dertig jaar nog vrijwel intact zijn. Waarschijnlijk komt dat doordat er te weinig zuurstof bij de stoffelijke overschotten komt. "Onze eerste indruk is dat het hierbij om een constructiefout gaat, bijvoorbeeld door het gebruik van verkeerde afdichtingskit", legt de woordvoerder uit. "Is dat zo, dan kunnen we het probleem makkelijk oplossen. Dan gaan we de zuurstoftoevoer aan de achterkant van de graven verbeteren."