Advocaten Fortuyn doen aangifte

De advocaten van Pim Fortuyn hebben maandag bij het Openbaar Ministerie in Rotterdam aangifte gedaan tegen een aantal politici en journalisten wegens het aanzetten tot haat tegen de doodgeschoten Pim Fortuyn.

Aangeklaagde politici zijn:

D66-lijsttrekker Thom de Graaf,
VVD-voorzitter Bas Eenhoorn,
en PvdA'er Rob Oudkerk.

De Graaf trok een vergelijking van Fortuyn en het nazisme van Hitler, door met het dagboek van Anne Frank op de proppen te komen. Eenhoorn vergeleek Fortuyn met Mussolini, en Oudkerk zei dat Fortuyn hem deed denken aan Anton Mussert.

Aangeklaagde journalisten zijn:

Marcel van Dam (Vara),
Peter Storm (De Socialist),
en Matty Verkamman (Trouw).

Tevens is aangifte gedaan tegen de complete hoofdredactie van het NRC.

Het NRC stelde in een hoofdredactioneel commentaar dat Fortuyn als minister-president de dodenherdenking op 4 mei nooit kon bijwonen. Van Dam noemde Fortuyn onder andere een minderwaardig mens, en Peter Storm noemde Fortuyn een fascistisch kopstuk.

Volgens de advocaten G. Spong en O. Hammerstein geven ze hiermee gevolg aan het verzoek van Pim Fortuyn.

Update

Er is ook aangifte gedaan tegen enkele verantwoordelijken van websites.

De LPF steunt de aangiften.

Volgens Hammerstein wilde Fortuyn dat politici en kranten die hem hadden uitgemaakt voor Hitler, Himmler, Eichmann, Mussert, Mussolini, kortom, voor alle hoge pieten uit het nazirijk, zouden worden aangeklaagd mocht hij gedood worden. ''Fortuyn heeft van die vergelijkingen heel veel verdriet gehad.'', aldus mr. Hammerstein.