Kok woedend over uitlatingen Langendam

Minister- president Kok is woedend over de uitlatingen van LPF-voorzitter Langendam. Hij vindt dat hiermee een grens is overschreden. De uitspraak dat Pim Fortuyn is vermoord als gevolg van een haatcampagne van links, is werkelijk alle perken te buiten meent de premier.

"Langendam gooit olie op het vuur. Dat is een gevaar voor het maatschappelijk klimaat. Ik heb vorige week mijn uiterste best gedaan om in ons land de kalmte te bewaren.", aldus een ontgoochelde Kok.

Pvda-voorzitter Koole zei eerder dat Langendam zij excuses moet aanbieden voor zijn opmerkingen, temeer omdat de LPF juist in een verklaring had gezegd afstand te nemen van de suggestie dat links (mede)verantwoordelijk zou zijn voor de moord. Koole: ,,Hij moet excuses maken aan het bestuur en aan het volk''.

Langendam heeft spijt

Langendam heeft inmiddels zijn spijt betuigd over het interview in het Parool. ,,De officiŽle lijn van de partij is anders'', verwijst hij naar een verklaring waarin de LPF juist bezweert dat Kok en Melkert geen schuld hebben aan de dood van Fortuyn.

Langendam weet nog niet of hij behalve als partijvoorzitter ook persoonlijk afstand van het interview neemt. ,,Daar moet ik over nadenken, maar ik heb nooit tijd om na te denken. Ik zit in een horrorfilm, waarin mensen met kogelvrije vesten voor mijn huis staan.''

Volgens Langendam zijn zijn uitlatingen ,,emotioneel'', en realiseert niemand zich wat voor week hij heeft gehad ,,na de moord op mijn vriend Pim.''

De Woordvoerder van de LPF neemt ook afstand van de uitlatingen van Langendam. Het officiŽle standpunt van de LPF is dat de linkse partijen geen schuld hebben aan de moord op Fortuyn. De uitlatingen van Langendam, noemt het LPF ''te emotioneel''. Ze wijst erop dat het interview met het Parool niet geautoriseerd was.