Advocaten Fortuyn verruimen onderzoek

Momitsu had ons via de newssubmit te melden:

De advocaten Oscar Hammerstein en Gerard Spong overwegen bij justitie namens de overleden Pim Fortuyn niet alleen aangifte te doen tegen politici, maar ook tegen journalisten. De afgelopen tijd zijn er veel artikelen in bladen verschenen waarin een link werd gelegd tussen Fortuyn en nazisme of opkomend extreem-rechts.
De aanklacht zal het aanzetten tot haat jegens de vermoorde politicus behelzen. Fortuyn heeft volgens Spong het advocatenduo ooit gevraagd onderzoek te doen als er iets met hem zou gebeuren.

Het onderzoek of er daadwerkelijk strafrechtelijk vervolgd kan worden voor het aanzetten van haat, vindt plaats op grond van artikel 137 van het Wetboek van Strafrecht.

Van Dam en De Graaf

Spong liet eerder doorschemeren dat het onderzoek zich weleens zou kunnen uitstrekken tot leden van de regering. Politici die aangeklaagd kunnen worden zijn de lijsttrekkers Melkert, RosenmŲller, Dijkstal en De Graaf.
Met name tegen D66'er De Graaf, die op het pleidooi van Fortuyn voor het afschaffen van artikel 1 van de grondwet het dagboek van Anne Frank erbij haalde voorzien de advocaten mogelijkheden.

Maar ook voormalig PvdA-minister, VARA presentator en columnist Marcel van Dam is volgens Spong te ver gegaan door Fortuyn "een minderwaardig mens" te noemen en hem op ťťn lijn te stellen met Eichmann. Door een verband te leggen met het nazisme insinueerden De Graaf en Van Dam volgens de raadsman dat de ideeŽn van Fortuyn verwant zijn aan die van de nazi's. Daarmee hebben ze een grens overschreden, meent Spong.

Melkert geen premier

PvdA-coryfee Peper zei gisteren dat de kansen voor Melkert om premier te worden erg klein zijn geworden door de moord op Fortuyn. Volgens Peper zijn er teveel Nederlanders die Melkert verantwoordelijk houden voor het klimaat waarin Fortuyn is vermoord. De functie van minister-president, die er voor alle Nederlanders is, wordt hierdoor moeilijk meent Peper.

Peper noemt het overigens 'schandelijk' dat de PvdA-lijsttrekker door sommigen verantwoordelijk wordt gehouden voor de moord.