NRC: VVD profiteert van dood Fortuyn

qube808 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De VVD lijkt in electoriaal opzicht te profiteren van de dood van Pim Fortuyn. Volgens een onderzoek door journalisten van het NRC-Handelsblad, gehouden onder 600 mensen verspreid in 30 buurten door het land, keren vooral oud VVD-stemmers na de moord op Fortuyn terug naar hun partij.

Van de 345 mensen die eerder aangaven niet op Fortuyn te stemmen, zeiden na diens dood slechts twee dat nu wel te doen. Van de LPF-stemmers vorige week zegt 55% toch te stemmen op de lijst. Bijna 22% twijfelt nu, de overige 23,4% zal op 15 mei niet gaan stemmen of nu een andere partij kiezen. Velen van hen keren terug bij de VVD.

PvdA

De PvdA lijkt niet te profiteren van de nu ontstane situatie: Voormalige PvdA-stemmers die vorige week nog op Fortuyn wilden stemmen, keren niet terug, maar blijven - vooralsnog - de Lijst Pim Fortuyn trouw, zijn gaan twijfelen of blijven thuis.

De PvdA zal het de komende dagen moeilijker hebben dan de VVD om kiezers terug te winnen. De voormalige PvdA-kiezers lopen naar alle kanten weg.

Thuisblijvers

Een grote onzekerheid voor de Lijst Pim Fortuyn is dat ruim 30% van zijn aanhang bestaat uit mensen die vier jaar geleden zijn thuisgebleven. Of de partij zonder haar lijsttrekker deze mensen er toch toe kan bewegen woensdag de gang naar de stembus te maken kan 5 tot 10 zetels uitmaken.