Dijkstal: 'Links heeft geen schuld'

VVD-lijsttrekker Hans Dijkstal vindt het totaal ongepast dat de linkse partijen nu (mede) de schuld krijgen van de dood van Pim Fortuyn, zo zei hij vanmiddag op Radio 1. Volgens Dijkstal hebben politieke partijen in Nederland nooit opgeroepen tot haat tegen Fortuyn.

"We hebben scherpe debatten gevoerd met Fortuyn, maar Fortuyn was zelf ook hard in zijn uitlatingen", aldus Dijkstal. De VVD'er ontkent dat Fortuyn als rechtse-extremist zou zijn neergezet door de politiek.

Dijkstal roept op tot bezinning. Veel linkse politieke partijen ontvangen nu emails en brieven waarin ze worden uitgemaakt voor moordenaars en soms bedreigd. "Bedreigingen horen niet thuis in een democratische rechtstaat", aldus Dijkstal.

Politiek bij begrafenis

Minister-president Kok zal vrijdag samen met de vice-premiers Jorritsma en Borst de begrafenismis bijwonen voor Pim Fortuyn. Koningin Beatrix laat zich vertegenwoordigen door grootmeester L.W.Veenendaal. Een en ander is na overleg met de familie Fortuyn besloten. Het wordt een sobere plechtigheid, waarbij zo'n 200 mensen zijn uitgenodigd.

De mis voor Pim Fortuyn vindt plaats in de Sint Laurenskerk in Rotterdam. Fortuyn wordt later die dag begraven in Driehuis, bij IJmuiden. Het stoffelijk overschot zal worden bijgezet in het familiegraf van de familie Fortuyn. Bisschop Van Luyn zal de uitvaartmis leiden.

Afscheid

Morgen op Hemelvaartsdag, kunnen mensen vanaf 14.00 uur afscheid van Fortuyn nemen in de Laurenskerk in Rotterdam. De kathedraal is gelegen aan de Mathenesserlaan