Reacties uit het buitenland op moord Fortuyn

Het buitenland heeft massaal geschokt gereageerd op de moord op Pim Fortuyn.

Reacties van buitenlandse politici

Vanuit Groot-Brittanië heeft de Britse premier Blair de schietpartij veroordeeld en heeft zijn bezoek aan Nederland afgezegd. Hij zei tevens: "'Welke gevoelens een politicus mag oproepen, de stembus is de plaats om die gevoelens uit te drukken."

Het extreem-rechtse Front National uit Frankrijk reageerde vol onbegrip op de moord op Fortuyn. Een woordvoerder zei: "We weten niet of hij het slachtoffer is geworden van een politieke moord of dat de aanslag wellicht te maken heeft met zijn seksuele geaardheid."

De FPÖ uit Oostenrijk noemde de moord waanzin. Een woordvoerder verklaarde: "Het is waanzin. Het begint met gewelddadige woorden en dan wordt het nodig iemand met geweld te ontwapenen. Geweld is onaanvaardbaar, hoe ernstig je ook met iemand van mening verschilt."

Filip de Winter van het Vlaams Blok uit België vond het vreemd dat de politicus zo slecht beveiligd werd. In België en Frankrijk is het namelijk normaal dat politici beschermd worden door de politie.

Reacties van de buitenlandse media.
Veel media uit het buitenland hebben geopend met de moord op Fortuyn, waaronder ARD, BBC World en CNN. Ook de kranten met een uitgebreide interneteditie hebben snel gereageerd. Een aantal willekeurige links:

CNN

Le Monde

De Standaard

Bild

Washington Post