Laatste berichtgeving over moordaanslag

Laatste berichten omtrent de moord op Pim Fortuyn:

-Er is zojuist een persconferentie met de korpschef gaande waarbij de mededelingen zijn gedaan dat er één verdachte is aangehouden, een blanke Nederlandse man, waarvan de identiteit nog onbekend is. Deze zou niet bij het benzinestation zijn aangehouden. De verdachte heeft verteld geen verklaring te willen afgeven, en wil ook zijn identiteit niet bekend maken. Op de vraag of het moordwapen is gevonden wordt geen antwoord gegeven. Er zouden wel meerdere personen van de Lijst Fortuyn achter de dader zijn aangerend. Volgens de korpschef was er niks bekend over eventuele bedreigingen naar Fortuyn toe.

-Op dit moment handhaaft de ME de orde op het Binnenhof waar een grote groep mensen zich hebben verzameld. Er is brand gesticht in een parkeergarage in Den Haag, deze is inmiddels onder controle.

-Ruud de Wild zei in een kort gesprek met een journalist zeer emotioneel te zijn, en na het horen van de schoten zo snel mogelijk wilde wegrennen. Hij zei na het zien van Fortuyn op de grond helemaal gek te worden. Hij sloot het gesprek huilend af. Pim Fortuyn zat twee uur in het radioprogramma van Ruud de Wild op Radio 3FM. Enkele minuten nadat Fortuyn het programma verliet werd hij neergeschoten.

-Volgens ooggetuigen zou het zeker 15 tot 20 minuten hebben geduurd voordat de ambulance en politie ter plaatse waren. Dit kwam doordat de omgeving door een hek op het terrein hermetisch was afgesloten.

-Lijst Pim Fortuyn gaat door, om door te vechten waar Pim Fortuyn voor streed. Dit hebben meerdere personen uit de lijst gemeld.

-Marijnissen sprak over een 'liquidatie die alleen voorkomt in een bananenrepubliek'.

-Of de verkiezingen op 15 mei doorgaan is nog onzeker, omdat de campagnes nu door alle partijen worden gestaakt. De verkiezingen kunnen alleen worden uitgesteld door middel van een noodwet, die de minister van Binnenlandse Zaken moet aannemen. Dit omdat de grondwet voorschrijft dat er om de vier jaar nieuwe verkiezingen moeten worden uitgeschreven.

-Veel mensen staan bij het huis van Fortuyn in Rotterdam. Veel bloemen worden neergelegd, en de politie heeft inmiddels dranghekken neergezet. Op een spandoek staat de tekst: "Vermoord door de hetze van zittende politici en een blatende pers. Het wordt tijd voor een echte democratie. Stem LPF."
Ook stonden er al lange rijen voor het condoleanceregister in de hal van het stadhuis te Rotterdam.

-Marokkaanse organisaties hebben laten weten geschokt te zijn. Ook meldden zij benieuwd te zijn naar de dader.

-Prins Willem Alexander en Maxima hebben in een reactie laten weten geschokt te zijn. Beide zijn op bezoek in Aruba voor een kennismakingsbezoek. Of deze reis wordt afgebroken is nog niet zeker.

-Fortuyn zou, zo zei Harry Mens, vandaag niet naar huis gaan vanwege eerdere bedreigingen. Hij zou gaan overnachten in een hotel, aldus Mens.

-Minister Korthals vertelde zojuist dat de verdachte tussen de 30 en 35 jaar is. Dit is vreemd aangezien de korpschef hierover niets wilde mededelen.

-Het Binnenhof is inmiddels afgesloten nadat er een grimmige situatie was onstaan met aanhangers van Fortuyn. Er werden bij het torentje van Kok leuzen geroepen als "demonisering is moord". Veel mensen zijn na het afsluiten van het Binnenhof de stad ingetrokken. Veel van de dranghekken zijn omver gegooid en de menigte dringt steeds verder naar voren. Volgens de Radio 1 verslaggever kan het niet lang meer duren voordat de ME zal ingrijpen, omdat het eruit ziet alsof de situatie uit de hand gaat lopen.

-Ook bij de ingang van het Mediapark zijn door tientallen voorbijgangers bloemen geplaatst. Ook lag er een groot vel papier van 1,5 meter met de tekst "Pim Fortuyn was eerlijk en dat schijnt hier niet te kunnen".

-Uit het spoedoverleg met de lijsttrekkers is besloten de verkiezingscampagnes te stoppen. Er is nog geen beslissing genomen over het uitstellen van de verkiezingen op 15 mei. Dit komt niet door verschil van mening tussen de partijen, maar omdat er morgen opnieuw een bijeenkomst wordt georganiseerd. De SP wil dat de verkiezingen worden opgeschoven naar minimaal 15 juni. Het kabinet is nu nog bezig met overleg, zij moeten volgens de wet beslissen wat er gaat gebeuren aangezien de verantwoordelijkheid ook daar ligt en niet bij de lijsttrekkers.

-Een kleine charge van de ME op het Binnenhof heeft voor wat meer rust gezorgd. De dranghekken zijn door de politie inmiddels rechtop gezet en relletjesschoppers zijn gearresteerd. Opnieuw trekken veel mensen de het centrum in, maar van echte rellen en oproer is nog geen sprake.

-Janssen van Raay, nummer drie op de Lijst Fortuyn zegt dat de partij niet wijkt van geweld: "Als wij zouden zwichten voor dat tuig, dan zouden wij de nagedachtenis van Fortuyn onteren." Nummer vijf op de lijst, Ferry Hoogendijk, wil gewoon dat de verkiezingen doorgaan en zegt nu alleen maar feller te zijn geworden.

Update 23:52 uur
-Premier Kok zei opnieuw diep geschokt te zijn. Er is gesproken over de vraag hoe met de verkiezingen moet worden omgegaan. Kok heeft met verschillende personen van Lijst Pim Fortuyn gesproken en hun laten weten op welk terrein dan ook hulp en steun te bieden. Kok zei nadrukkelijk rekening te willen houden met de wensen van Lijst Pim Fortuyn. Alle andere lijsttrekkers krijgen nu extra beveiling.

-De Minister van Justitie deelt mee dat elf minuten over zes de vermoedelijke dader is aangehouden. Zijn antecedenten zijn bekend en er is huiszoeking gedaan. De verdachte wil geen verklaring afleggen en heeft gevraagd om een advocaat. Er is nog geen sprake van een duidelijk motief en het is vrijwel zeker dat er maar één dader is.

-Volgens Minister De Vries (Binnenlandse Zaken) was er na onderzoek geen zichtbare dreiging richting Fortuyn toe. Dit onderzoek vond plaats na het gooien van de taarten. On die reden zijn er geen verdere maatregelen georganiseerd. Er hebben zich meerdere gesprekken voorgedaan tussen de politie en Fortuyn, en Fortuyn zei hier dat er geen sprake was van serieuse dreiging. Ook zou Fortuyn bijeenkomsten moeten melden aan de politie, zodat de politie voor de veiligheid van de lijsttrekker kon zorgen. Fortuyn heeft echter van geen enkele bijeenkomst, en dus ook niet van zijn interview op Radio 3FM, gemeld.

Reactie's kunnen worden geplaatst in het Actualiteit, Nieuws en Media Forum.