''Hetze oorzaak moord op Fortuyn''

Volgens woordvoerder Mat Herben van de Lijst Pim Fortuyn, is de aanslag op Pim Fortuyn mede het gevolg van de hetze die vanuit 'linkse hoek', zoals bijvoorbeeld de Partij van de Arbeid, tegen Pim Fortuyn werd gevoerd. "Wij werden continu in de extreemrechtse hoek geplaatst. De haat jegens Pim werd continu aangewakkerd."

Fortuyn werd in de afgelopen weken bedreigd. "We zullen je wel krijgen en een aanslag op je plegen," zou hem te verstaan zijn gekregen. "Daarvan hebben we ook aangifte gedaan bij de politie. In Rotterdam was de bescherming van de politie ook goed," aldus de woordvoerder.

Westbroek

Henk Westbroek bekritiseert vooral de linkse media en politici die Fortuyn hebben gedemoniseert. Op radio 1 zei Westbroek dat ook premier Kok en ook een gedeelte van de media schuld hebben aan de het feit dat Fortuyn gehaat werd door een paar mafkezen, waarvan er één nu waarschijnlijk zijn wapen op Fortuyn heeft leeggeschoten.

Volgens Westbroek werd er nooit hard weerwoord gegeven aan mensen die Fortuyn bijvoorbeeld afbeeldden met een hakenkruis op zijn hoofd: "Dan creeër je langzaam een sfeer waarin zoiets kan gebeuren".

Reactie's kunnen worden geplaatst in het Actualiteit, Nieuws en Media Forum.