VVD verbijsterd over generaal-pardon Fortuyn

De uitspraak van Pim Fortuyn, dat hij bereid is illegalen die langer dan vijf jaar in ons land zijn, een verblijfsvergunning te geven, is met verbijstering ontvangen door de VVD.

Tweede Kamer lid Kamp, woordvoerder vreemdelingen- en asielbeleid van de VVD: "Hiermee slaat Fortuyn een gat in de dijk, dat niet meer te stoppen is. "We dachten dat Fortuyn ons zou kunnen helpen, maar hij zet een stap terug. Ik had gehoopt dat na CDA en SGP ook Fortuyn met de VVD zou optrekken naar een strenger vreemdelingenbeleid".

Uit onderzoek blijkt dat 79% van de aanhang van Fortuyn hem vooral steunt wegens diens vreemdelingen- en asielbeleid. Maar volgens de VVD gaat Fortuyn met zijn standpunt nu nog verder dan GroenLinks en SP. "Hij is niet koersvast en dat is zorgwekkend", aldus VVD vice-fractievoorzitter Cornielje.

Voorwaarden

Fortuyn stelt overigens wel voorwaarden voor een generaal-pardon: In ruil daarvoor mogen dan alleen nog in 'hoogst uitzonderlijke' gevallen asielzoekers worden toegelaten. Ook gezinshereniging moet worden ontmoedigd, en de illegalen die in aanmerking komen voor het generaal-pardon moeten de Nederlandse taal beheersen.

"Dat Fortuyn beheersing van de Nederlandse taal als voorwaarde noemt bij een generaal pardon, maakt weinig indruk. Met een spoedcursus van drie maanden is men al zover", aldus Kamp.

Volgens de VVD is een generaal-pardon onuitvoerbaar. Het bewijs dat iemand vijf jaar illegaal in ons land is geweest, is moeilijk te leveren. Er zal een vloedgolf komen van bezwaar- en beroepschriften en er zullen grote vertragingen ontstaan bij rechtbanken.