Geverfde LCD-schermen op komst

Jojogirl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Met één druk op een knop verander je het behang in de woonkamer van crème naar donkerblauw. Het lijkt toekomstmuziek, maar de basis is al gelegd. In de laboratoria van Philips en de technische universiteit Eindhoven hebben onderzoekers technologie ontwikkeld waarmee LCD-schermen op allerlei ondergronden ‘geverfd’ kunnen worden. Dat schrijft het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

In de huidige LCD-schermen op laptop’s, mobiele telefoons en horloges worden vloeibare kristallen tussen twee zware glazen platen vastgezet. Dit is een dure en tijdrovende klus. Bovendien kunnen er niet beeldschermen groter dan één vierkante meter mee worden gemaakt. Met de nieuwe techniek wordt een laag kristallen op een ondergrond aangebracht middels een techniek die lijkt op verven. Zo kunnen er volgens Philips, die patent op de technologie heeft aangevraagd, dunnere en goedkopere gadgets worden gemaakt. Maar ook gigantische beeldschermen behoren tot de mogelijkheden.

Hoewel er al prototypes op glas en plastic zijn, valt nog niet te zeggen wanneer producten voorzien van de nieuwe schermen op de markt kunnen worden gebracht.