Arafat verlaat onderkomen

Yassar Arafat heeft zich voor eerst sinds eind maart weer buiten zijn hoofdkwartier vertoond. Dat gebeurde nadat Israël afgelopen nacht een einde maakte aan het beleg van het gebouwencomplex in Ramallah. De aftocht van het leger van Israel volgde op een akkoord die de plaatsing van zes Palestijnen onder toezicht van Amerikanen en Britten regelde.

De Israëlische premier Ariel Sharon heeft verklaard dat Israël niet garandeert dat Arafat, als hij naar het buitenland reist, terug mag keren naar de Westelijke Jordaanoever.

Toen Arafat naar buitenkwam maakte het V-teken naar juichende aanhangers. De menigte riep ,,Met ons bloed en onze ziel zullen wij jou, Abu Ammar, wreken''. Abu Ammar is de strijdnaam van Arafat. Hierna zou hij naar een bijeenkomst zijn gegaan in een kerk.

De islamitische verzetsbeweging Hamas kondigde nieuwe aanslagen tegen Israël aan. De groepering veroordeelt het akkoord dat Israël en de Palestijnen in Ramallah hebben gesloten. De komende dagen of weken moeten de Israëliërs rekening houden met nieuwe terroristische acties.