PvdA-voorzitter: Kok zat fout bij benoeming Van Kemenade

PvdA-voorzitter Ruud Koole is van mening dat premier Kok ten onrechte Van Kemenade minister van staat heeft gemaakt. Ruud Koole zegt dat in een interview met weekblad Nieuwe Revu.

Van Kemenade, oud-minister en oud-commissaris van de koningin in Noord-Holland, concludeerde in 1998 uit een onderzoek dat onder zijn leiding plaatsvond, dat er bij Defensie en met name bij de Koninklijke Landmacht niet bewust informatie over de gang van zaken rond Srebrenica was achtergehouden. Het Niod stelde in zijn rapport van 10 april vast dat daar wel sprake van was.

Koole vindt dat premier Kok, achteraf gezien, had moeten wachten met een eventuele benoeming van Van Kemenade totdat het Niod-rapport, over het Srebrenica-drama, zou zijn gepubliceerd. Volgens Koole wist de premier dat het Niod ook zou ingaan op het onderzoek van Van Kemenade.

,,Wat het Niod zegt, is nogal wat. Op grond van wat ik nu weet over een doofpot, die volgens het Niod niet door Van Kemenade aan het licht is gebracht, kan mijn slotsom niet anders zijn dat Van Kemenade geen minister van staat had mogen worden'', aldus Koole.