Dreigend pensioengat door te lage premies

Volgens voorzitter A. Oosenbrug van het Actuarieel Genootschap hebben de pensioenfondsen de pensioenpremies in de jaren negentig stelselmatig te laag gehouden. Ze dreigen in grote problemen te komen omdat ze zich de komende jaren rijk rekenen met te gunstige beleggingsresultaten.

In een vraaggesprek met dagblad Trouw zegt Oosenburg vandaag dat de regering én de vakbonden waarschuwingen voor het dreigend pensioengat in de wind hebben geslagen.

Hogere premies of lagere pensioenen

Oosenbrug reageert in het interview onder meer op de recente aankondigingen van de twee grootste pensioenfondsen, ABP en PGGM. Beide fondsen schroeven de pensioenpremie fors op om het slechte beleggingsjaar 2001 op te vangen. Volgens hem hadden de fondsen zich in de vette jaren negentig moeten wapenen tegen economische tegenspoed. In plaats daarvan hielden ze de premies laag en berekenden ze hun toekomstige vermogens op basis van hoge rendementen. Zo rekent PGGM zich rijk met 9% winst per jaar.

Er zijn volgens Oostenburg nu twee oplossingen mogelijk: óf fors hogere premies óf lagere pensioenuitkeringen. ''Fondsen die zeggen dat het allemaal wel goed zal komen, vertrouw ik niet'', aldus Oosenburg. ''Als ze na een slecht jaar de premies al met 20% moeten verhogen, dan is dat een reden de fondsen te wantrouwen''.