Nederlandse film oorzaak bloedbad Papoea's

Het programma Andere Tijden dat vanavond wordt uitgezonden toont aan dat opnames voor een Nederlandse propagandafilm uit 1956, over de Papoea's in Nieuw Guinea, bedoeld voor de Amerikaanse markt, tot een bloedbad hebben geleid.

De makers van Andere Tijden beweren dat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) in 1956 een propagandafilm over Nieuw Guinea liet maken om de Amerikanen, die sterk pro-Indonesië waren, te tonen hoe goed Nederland bezig was.

Film

Om aan te tonen hoe het er vroeger aan toe ging in Nieuw Guinea vroeg de filmploeg van de RVD aan een Papoeastam om even het koppensnellen na te spelen. Dat werd echter ten zeerste afgeraden door de plaatselijke missionaris, pater Welling, en bestuursambtenaren. Zij vreesden dat het naspelen van het koppensnellen weer tot nieuw koppensnellen zou leiden: De bewuste Papoeastam had nog maar net met deze bloedige gewoonte gebroken.

De filmploeg van de RVD had aan het advies geen boodschap, en maakte opnamen van Papoea's die, om een koppensneltocht na te bootsen, met oude mensenschedels langs de camera's liepen. Maar korte tijd later werd duidelijk dat de vrees van de plaatselijke missionaris niet ongegrond was geweest: De Papoea's gingen weer aan het koppensnellen. Tientallen leden van een naburige stam werden het slachtoffer.

Doofpot

Het Nederlands bestuur reageerde onmiddellijk en liet een strafexpeditie uitvoeren, de Papoea's oppakken en hun huizen platbranden. De Nederlandse gouverneur in Nieuw Guinea, Jan van Baal, telegrafeerde naar de regering in Den Haag dat de zaak in de doofpot moest worden gestopt, aldus de makers van Andere Tijden.

De Rijksvoorlichtingsdienst was maandag niet bereid tot commentaar


Andere Tijden. Vanavond Nederland 3: 20.28-21.00 uur.