Rustig verloop Koninginnenachten

Naar schatting 250.000 mensen zijn op de been gekomen voor de traditionele KoninginneNach gisteravond in Den Haag. Op vier openluchtpodia speelden bands uit binnen- en buitenland, en dj's zorgden op twee pleinen voor dansmuziek. De politie spreekt van een opvallend rustige nacht.

In Amsterdam namen duizenden mensen alvast een voorschot op Koninginnedag door de kroeg op te zoeken. Volgens een politiewoordvoerder was het drukker dan op een normale uitgaansavond. Ook uit Amsterdam zijn geen problemen gemeld.

In het Overijsselse Genemuiden is de avond voor Koninginnedag zonder problemen verlopen. Vorig jaar was het stadje het toneel van ernstige ongeregeldheden nadat de politie ingreep bij de traditionele brommerraces. Dit jaar is in samenspraak tussen gemeente en de jongeren besloten een gecontroleerde brommerrace te houden op het plaatselijke industrieterrein.

In de hoofdstad worden vandaag ongeveer 500.000 mensen verwacht voor de Vrijmarkt. Om de bezoekersstroom in goede banen te leiden, worden er elfhonderd extra politiemensen ingezet. De NS hebben achthonderd personeelsleden extra aan het werk om een herhaling van de chaos van vorig jaar te voorkomen. Toen liep het treinverkeer volledig in het honderd, en braken er rellen uit rond het Centraal Station.