Fortuyn wijst premier Balkenende af

Naar eigen zeggen is Pim Fortuyn de politiek ingegaan om een coalitie met VVD en CDA mogelijk te maken. "Maar wanneer het CDA de grootste wordt, ga ik het kabinet niet in, zeker niet onder (CDA-leider) Balkenende," aldus de lijsttrekker van de Lijst Pim Fortuyn.

Mocht de Lijst Pim Fortuyn deelnemen aan een coalitie met het CDA, dan blijft Fortuyn fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Fortuyn heeft al eerder laten weten alleen voor het premierschap te gaan.

Fortuyn omschrijft in een interview met het Reformatorisch Dagblad Balkenende als te jong en onervaren, al kan hij mogelijk wel tot premier uitgroeien. Verder beschuldigt hij het CDA "ten diepste dezelfde regentenpartij te zijn gebleven. Fortuyn verwijt het CDA een duidelijke linkse of rechtse koers te varen: beste kiezer u stemt en wij bepalen wel wat er met u stem gebeurt."

In de discussie over de opvolger van het F-16-gevechtsvliegtuig, de JSF, kiest Fortuyn niet nadrukkelijk partij. Het is voor hem "geen principieel probleem". Wanneer het geld ervoor is wil hij de gok wagen, maar dan mogen andere belangrijke zaken niet in het gedrang komen.

Sorcerer bedankt voor het submitten