Hamas roept tieners terug

Pushit had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De militante Hamas-beweging heeft jonge Palesteinen opgeroepen niet meer te proberen Joodse nederzettingen te infiltreren. Dit na aanleiding van het neerschieten van 3 Palesteinse tieners in Gaza. Volgens Ismael Hanyea, de woordvoerder van de spirituele leider van Hamas, Sheik Achmed Yassin, moeten de kinderen niet vergeten dat er een toekomst voor hun ligt, hun leven dierbaar is en dat ze dat niet zomaar moeten opofferen.

Hamas is verantwoordelijk voor een lange reeks zelfmoord-aanslagen, die sinds de 2e intifada is gestart heel IsraŽl in hun greep houden. De daders hiervan zijn overigens allemaal vroege 20-ers.

Het was sind eind Maart relatief rustig in de Gaza-strook mede door de IsraŽlische aanvallen op de westelijke Jordaanoever. Maar ook nu laait het geweld daar weer op.

"Moeder wees trots op me" Stond in een van de afscheidsbrieven van de jongens, waarin de kinderen ook aangaven uit te zijn op martelaarschap. Psycholoog Fadel Abu Heen verklaarde tegenover persbureau Reuters dat het puur uit wanhoop moet zijn gebeurt. Verder zegt hij dat dit komt omdat de kinderen de situatie hopeloos zien en niet uit ongebreideld nationalisme. Ook geeft hij hierin de rol van de Hamas leiders en Imams aan om de kinderen de consequenties van hun eventuele daden te laten inzien. Het uitzenden van beelden van de IsraŽlische daden op de Westoever heeft ook veel met de wanhoop van de kinderen te maken, aldus Heen.

De Palesteinse politie heeft tevens verklaard de afgelopen weken verschillende tieners met kwade bedoelingen op te hebben gepakt, die op weg waren naar Gaza.

Een van de vriendjes van de 3 jongens, Ibrahim Jaroush (11 jaar) verklaarde wraak te zullen nemen;"Sharon is verantwoordelijk voor de dood van mijn vriendjes."