GL wethouder jaagt Leefbaar R'dam zaal uit

Herman Meijer, de scheidend GroenLinks-wethouder in Rotterdam, heeft vanmiddag tijdens zijn afscheidsrede in de gemeenteraad nagenoeg de hele fractie van Leefbaar Rotterdam de zaal uitgejaagd. Slechts een enkeling bleef zitten.

Meijer was als wethouder acht jaar lang onder andere verantwoordelijk voor het allochtonen- en vluchtelingenbeleid in de stad. Tijdens zijn rede begon hij te citeren uit een anonieme brief die hij ontvangen zou hebben en ondertekend was met ,,een Fortunist''. Een aantal leden van Leefbaar Rotterdam voelde de bui kennelijk al hangen, had hier geen zin in, en verliet de zaal.

Meijer zei dat in de brief onder andere stond dat een Turk die hier al jaren is, toch slechts te gast is. Meijer vervolgde met de opmerking dat iemand die dat zegt zo'n dertig jaar achter loopt. ,,Dat vind ik pas een uiting van een achterlijke cultuur'', aldus de wethouder. Dat was voor nog vijf fractieleden van Leefbaar Rotterdam het sein om op te stappen. Slechts drie bleven zitten om de rest van de rede aan te horen. Voorman Pim Fortuyn was overigens verhinderd.

Na de rede van Meijer kwamen de fractieleden weer terug. Burgemeester Opstelten zei in een slotwoord dat het wederom een voorrecht was geweest om naar Meijer te mogen luisteren. Volgens Opstelten was Meijer de intellectueel van het college. Tegen de leden van Leefbaar Rotterdam zei de burgemeester dat het te doen gebruikelijk is aanwezig te blijven als wordt gesproken tijdens een afscheidsrede: ,,Dat is de democratie.''