Melkert hekelt Fortuyn in debat met CDA

PvdA-lijsttrekker Ad Melkert heeft woensdag in Emmen, tijdens een debat met CDA-leider Balkenende, het ,,geflirt'' van het CDA met Pim Fortuyn opnieuw aan de kaak gesteld. Zelf heeft de PvdA iedere samenwerking met de Lijst Pim Fortuyn uitgesloten.

Melkert waarschuwde de Nederlandse kiezer dat ze met dezelfde kater kunnen wakker worden als in Frankrijk, waar de rechts-extremist Le Pen de socialisten versloeg bij de presidentsverkiezingen. Volgens Melkert appelleert Fortuyn aan hetzelfde gevoel als de Franse rechts-extremist.

Op een vraag of Melkert hiermee Fortuyn gelijkstelt aan Le Pen antwoordde de PvdA-leider ontkennend: ,,Het zijn andere personen en ze hebben een ander programma, maar ze spelen wel in op dezelfde gevoelens".

Monopolie

CDA-leider Balkenende vroeg aan Melkert of de PvdA soms het monopolie op sociaal-rechtvaardige politiek had. Volgens de CDA-lijsttrekker valt het nog maar te bezien of er geen samenwerking met Fortuyn mogelijk is. Hij wees op Rotterdam, waar het CDA samen met de VVD een coalitie met Leefbaar Rotterdam wist te vormen. Met het programma van die coalitie is volgens Balkenende "niets mis".

Melkert nam verder meer afstand van de VVD: ,,Ik begrijp niet wat Dijkstal heeft bezield om tegen de verkeersplannen van minister Netelenbos te stemmen''. Toch sluit Melkert samenwerking met de VVD nog niet helemaal uit.

Toenadering

Toenadering tussen de PvdA en het CDA was wel te bespeuren: Op een van de grootste verschilpunten, de vormgeving van het nieuwe zorgstelsel, kwamen Melkert en Balkenende overeen dat leden van de fracties van beide partijen mogelijkheden gaan bekijken om het eens te worden.