PvdA: ''Nu geen besluit nemen over JSF''

In deze kabinetsperiode wil de PvdA geen besluit nemen over Nederlandse deelname aan de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter (JSF). Dat heeft lijsttrekker Melkert gezegd bij de start van de verkiezingscampagne.

Melkert zei dat er te grote risico's voor de belastingbetaler in het huidige kabinetsvoorstel zitten, om ruim 800 miljoen euro te investeren.

Het standpunt van de PvdA-fractie is van doorslaggevend belang bij het JSF-debat, komende dinsdag. Het is daarmee zo goed als zeker dat het huidige demissionaire kabinet geen intentieverklaring zal tekenen voor deelname aan de ontwikkeling van de Amerikaanse straaljager.

Philips

De laatste ontwikkelingen in de JSF-discussie zijn een forse tegenvaller voor Philips. Het elektronicaconcern wil een dochteronderneming verkopen die kan rekenen op een grote order bij een Nederlandse deelname aan het JSF-project. Philips mikte op een hogere verkoopprijs voor de defensiedochter die niet langer tot de kernactiviteiten wordt gerekend.

Voor GroenLinks is dit laatste bericht weer aanleiding om dinsdag, vlak voor het JSF-debat, Kamervragen te willen stellen.