VN-gezant eist toegang voor hulp aan Jenin

De Midden-Oosten gezant van de Verenigde Naties noemt de situatie in het vluchtelingenkamp Jenin “zo afschuwelijk dat het niet te geloven is.” Hij eist onmiddellijke en ongehinderde toegang tot het kamp voor internationale humanitaire organisaties. Palestijnen zeggen dat er honderden mensen begraven liggen onder het puin. Verslaggevers die ter plaatse zijn geweest preken over een ‘maanlandschap’ in het centrum, waar alle huizen zijn weggeveegd. “Ik kan spreken namens de hele VN-delegatie als ik zeg dat we geschokt zijn,” zei gezant Terje Roed-Larsen, "als je dit gebied ziet denk je dat er een aardbeving heeft plaatsgevonden. De stank van de dood hangt op veel plaatsen waar we komen.”

Roed-Larsen zei dat hij het lichaam van een 12-jarige jongen had zien liggen. “Waarschijnlijk zijn er nog veel meer lijken.” Hij eiste ongehinderde toegang voor het Rode Kruis en andere organisaties. Die zijn sinds maandag wel aanwezig in het kamp, maar hebben de uitrusting niet om te zoeken tussen het puin.

Gisteren maakte de Palestijnse Vluchtelingenorganisatie van de VN, UNWRA, bekend dat er onder het puin in Jenin nog steeds hulpgeroep gehoord wordt, maar dat reddingswerkers geen hulp mogen bieden. ,,De verwoesting is zo enorm dat het nauwelijks voor te stellen is dat er niet vele doden onder het puin liggen'', aldus delegatielid Javier Zuniga. Zuniga is diep geschokt dat er nog steeds vrijwel geen hulp wordt geboden. De weinige journalisten die toegang tot het kamp kregen, hebben onder meer bericht over lichaamsdelen die uit het puin steken, zoals een verkoolde kindervoet. De Europese commissaris belast met buitenlandse betrekkingen, Chris Patten, wil ,,een internationaal onderzoek naar de beschuldigingen dat Israëlische troepen honderden mannen, vrouwen en kinderen hebben afgeslacht in Jenin''

Israël heeft vandaag bekend gemaakt dat ze zich zal terug trekken uit Jenin en Nablus. Dat zou nu al gebeuren, maar er doen verschillende berichten de ronde.

(Foto's: PalestineChronicle)