[Update] Pronk spreekt met Kok over aftreden

Minister Pronk is op dit moment in gesprek met premier Kok over het eventueel opstappen als minister. Pronk meldde dat hij iets heeft besloten, wat is echter nog niet duidelijk. Al eerder maakte Pronk bekend dat hij het oneens was met de stelling van het NIOD dat het kabinet rond de val van Srebrenica weinig te verwijten viel.

Pronk wil, volgens verschillende bronnen, nog geen ontslag nemen omdat hij op deze manier nog kan deelnemen aan de discussie over het NIOD-rapport in het kabinet.

Rond acht uur vanavond vertrok Pronk richting het Torentje voor een gesprek met Kok. Daarbij deeldde hij niets mee aan de pers. De woordvoerder gaf aan dat Pronk na afloop waarschijnlijk een verklaring zou afleggen.

Indien Pronk zou aftreden zou dit kunnen leiden tot de val van het hele kabinet. Ook minister De Grave van Defensie overweegt af te treden. Hij gaf aan zich verantwoordelijk te voelen voor de pogingen van de landmacht om feiten met betrekking tot de val van Srebrenica geheim te houden.
Zeker lijkt dat als ook De Grave opstapt, premier Kok het ontslag van het hele kabinet zal indienen.

Update:
Vrijdag zal minister Pronk laten weten of hij aftreedt of niet. Tot deze conclusie kwam hij na overleg met premier Kok. Kok wilde uitleg nadat Pronk in de media bekend had gemaakt dat zijn besluit betreffende de Srebrenica zaak al vast stond.