Kok en De Grave onder vuur na NIOD rapport

VVD-erelid Hans Wiegel is van mening dat Frank de Grave (VVD-minister van defensie) op moet stappen. "Staatsrechtelijk zou het juist zijn als hij zijn positie ter beschikking stelt naar aanleiding van het NIOD-rapport over de val van Srebrenica", zegt Wiegel vandaag in een interview met NRC-Handelsblad.

De Grave zelf zei gisteren na de eerste bespreking van het rapport nog geen conclusies te hebben getrokken, ook niet over zijn eigen positie.

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie {NIOD} concludeerde afgelopen woensdag dat er bij de uitzending in 1993 van de Dutchbat-militairen naar voormalig Joegoslavië grote fouten zijn gemaakt. Ook na terugkeer in Nederland in 1995 ging er veel mis, onder meer doordat de landmachttop de opvolgende defensieministers slecht informeerde.

Kok moet dramatische gebaar maken

Pim Fortuyn pleitte er gisteren voor, in zijn eerste rechtstreekse publieke debat met Ad Melkert, dat premier Kok moet aftreden.

Volgens Fortuyn is zo'n "dramatische gebaar" na het NIOD-rapport over Srebrenica onvermijdelijk om recht te doen aan de Dutchbatters en de nabestaanden uit Srebrenica. Het kabinet en de landmachttop hebben in de hele kwestie een "verbijsterend amateurisme" aan de dag gelegd, zo meent Fortuyn.

(Een verslag van dat debat kun je hier lezen.)