Maastheater is dood, leve de Pacha

Het wordt een voor Nederlandse begrippen unieke club. Exclusief, trendy en modern. Bedoeld voor de jongeren die zich te oud voelen voor de 'gewone' discotheken maar te jong om in het weekend thuis voor de buis te blijven hangen. Rotterdam krijgt als eerste stad in Nederland een luxe Pacha-discotheek. De club opende op 4 april de deuren in het voormalige Maastheater.

Hiermee is een eind gekomen aan een lange periode van onzekerheid over de toekomst van het Maastheater. De toenmalige eigenaren Ger Koedam en Koos Hanenberg stopten er medio vorig jaar mee. De dansgelegenheid aan de Boompjes werd overgenomen door de Gooise zakenman J. de Bode. Die hield de deuren dicht in afwachting van een nieuwe exploitant. Met een uniek concept moest het Maastheater nieuw leven worden ingeblazen.
De nieuwe exploitant is gevonden in de persoon van John Janse. De ondernemer uit Breda is exploitant van verschillende discotheken in Nederland en Spanje en houder van een officiŽle licentie van Pacha Nederland. Janse is al sinds vorig jaar op zoek naar een geschikte locatie. Sinds vorig najaar was hij in onderhandeling met De Bode.

De keten van Pacha-discotheken telt wereldwijd ruim 70 vestigingen. De eerste kleine Pacha-disco werd in 1965 door de gebroeders Ricardo en Piti geopend in het Spaanse plaatsje Sitges. Na de opening van de eerste grote Pacha-club in 1973 is het concept uitgegroeid tot een gerenommeerde internationale familiezaak.
De Pacha is bedoeld voor oudere jongeren (25-plussers). De clubs vallen op door hun trendy en 'hedonistische' inrichting en programmering. Er wordt met name clubhouse gedraaid. ,,Pacha is gericht op jongeren die meer behoefte hebben aan een exclusieve club,'' zegt Janse.
Het pand aan de Boompjes werd flink verbouwd. De onderste verdieping, die deels onder het wateroppervlak ligt, is ingericht als dans- en clubruimte. Dj Rogier en dj Pete Leeman worden de vaste 'draaiers' in de Pacha.

Na de opening van deze ruimte - op 4 april ingeluid door de bekende dj TiŽsto - is het bovenste gedeelte omgebouwd tot een lounge-restaurant. Bezoekers kunnen zo eerst een hapje eten en daarna afdalen om te dansen. De twee afzonderlijke ruimtes moeten zo ťťn geheel worden.

Service staat voorop in het concept. In de dansruimte komt ook een zitgedeelte en loopt personeel rond om bezoekers te bedienen.

Vooralsnog zal de Pacha-discotheek zijn geopend van vrijdag tot en met zondag. Daarnaast liggen er bij de exploitant al veel aanvragen om de club op andere dagen te huren voor recepties en feestjes. Janse staat daar niet onwelwillend tegenover. ,,Als het maar past binnen ons concept.'' De feestjes voor tienerscholieren maken dus weinig kans.