Veel kritiek op Van Boxtel

De ideeŽn die Van Boxtel ontvouwen heeft over een aanpassing van grondwetsartikel 23, wat onderandere de vrijheid van godsdienst regelt in het onderwijs, hebben een strom van kritiek geoogst.

Uiteraard zijn alle christelijke partijen fel tegen het idee om het bijzonder onderwijs af te schaffen. Het felst in die kritiek ging SGP lijsttrekker Van der Vlies. Volgens hem tonen de uitspraken de ware aard van D66 als " meest antichristelijk partij van Nederland". De SGP is zo woedend dat het dinsdag uitleg wil van premier Kok en van Van Boxtel zelf. Opvallend, omdat Van Boxtel heeft gezegd dat hij dit niet als minister heeft gezegd, maar als D66 partijlid.
Kamerlid Slob van de ChristenUnie meent dat Van Boxtel aanstuurt op staatsscholen.

De VVD zit ook niet te wachten op de plannen van Van Boxtel, en is een voorstander van het huidige duale bestel. De PvdA liet weten niet op een nieuwe schoolstrijd te zitten en wachten, en geeft dus ook geen steun aan Van Boxtel's ideeŽn.

Dezelfde eisen stellen aan alle scholen

Ook in D66 kring was kritiek te horen: Het D66-Kamerlid Lambrechts, de onderwijswoordvoerster van de fractie, vindt dat haar partijgenoot te ver gaat. "Je moet dezelfde eisen kunnen stellen aan alle scholen, bijvoorbeeld over toegankelijkheid. Maar door het bijzonder onderwijs af te schaffen gooi je het kind met het badwater weg."

D66 is wel voorstander van een aanpassing van artikel 23, maar het pleidooi van de bewindsman gaat veel verder. Ook de SP is voorstander van een aanpassing van artikel 23, maar over het afschaffen van al het bijzondere onderwijs heeft de partij zich nog niet uitgelaten.